Etnografski muzej u Beogradu

Etnografski muzej u Beogradu je osnovan 1901. godine izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz okvira Narodnog muzeja. Predlog za stvaranje muzeja u kome će se izučavati narodni život, dao je istoričar Stojan Novaković, redovni član Srpskog učenog društva (sadašnja Srpska akademija nauka i umetnosti). Prvi upravnik bio je dr. Sima Trojanović, a prva stalna izložba otvorena je 20. septembra 1904. povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.

Prve godine postojanja i rada muzeja bile su posvećene otkupu i prikupljanju predmeta sa terenskih istraživanja po tadašnjoj Srbiji. Tokom Prvog svetskog rata uništen je veliki broj eksponata, muzejska dokumentacija i biblioteka, koja je obnovljena 1920. Danas poseduje ok 60.000 publikacija među kojima je oko 33.000 knjiga i 27.000 časopisa iz oblasti etnologije, antropologije i srodnih nauka. Tokom Drugog svetskog rata muzejski predmeti su spakovani i sklonjeni iz dotadašnje zgrade, a posle rata, Muzej je preseljen u zgradu nekadašnje Beogradske berze na Studentskom trgu, gde se nalazi i danas. Muzej danas poseduje oko 200.000 muzealija među kojima je oko 56.000 predmeta raspoređenih u posebne zbirke (pokućstvo, nakit, običaji, narodne nošnje, narodna arhitektura, privreda, stočarstvo, saobraćaj, kultni predmeti), a poseduje i jednu od najbogatijih stručnih biblioteka na Balkanu. Od 1981. godine, u sastav Etnografskog muzeja ulazi i Manakova kuća.

U Etnografskom muzeju u Beogradu, organizuju se povremene i stalne izložbe. Današnja osma stalna izložba, postavljena je 2001. godine pod nazivom „Narodna kultura Srba u XIX i XX veku“. Stalna postavka zauzima tri nivoa zgrade. Prvi sprat predstavlja narodni sabor, drugi je vezan za izradu tkanina, a treći se odnosi na kulturu stanovanja. Simbol muzeja je Dečanska česma, smeštena u centralnom prostoru. Pored stalne i povremenih izložbi, u redovni program Muzeja u poslednje 22 godine spada i Međunarodni festival etnološkog filma. U Muzeju se, takođe, organizuju i edukativni programi i radionice ze decu: „Dete i tradicija“, kao i koncerti, predavanja, kursevi starih zanata. U okviru Muzeja nalaze se i prodavnica suvenira i muzejski kafe. Dostupan je osobama sa hendikepom.
Enterijer (1200x900)

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: